10 лоши навика при чистене, които трябва да преборите

Всички ние търсим по-лесен и бърз начин да изчистим дома си, но понякога взимайки тези “шорткъти”, всъщност правим нещата по-трудни.

Вие или семейството ви може да придобиете някои лоши навици, с които по-скоро усложнявате живота си, а чистенето да отнема повече време от това, което ви се иска.

Време е да се отървете от тези вредни навици, за да направите дома си по-чист, а вашият живот - по-лесен.

1. Позволявате натруването на всякаква хартия

image1

Photo by rawpixel on Unsplash

Въпреки, че живеем в дигитална ера, все още планина от хартия някак се озовава в дома ни -  списания, брошури от всички магазини в квартала, сметки и какво ли още не, завършват на шкафчето до вратата.Не позволявайте това да се случва.

Поне веднъж седмично преглеждайте натрупаното количество хартия и отделяйте ненужната за рециклиране. Ако ви се стори, че нещо може да ви потрябва по-късно, просто го щракнете с телефона и се отървете от хартиения му носител.

Ако сте абонирани за списание, помислете дали не можете да го четете онлайн или пък се откажете от ежемесечните хартиени фактури.

2. Оставяте мокри кърпите и завесите за душ

image 2

Искате ли да прекарвате по-малко време в почиствате на банята? Не оставяйте мокри завесите след душ и мокри кърпи на купчина на пода.
Това е един от най-честите и лоши навици, който обаче води до много плесен в банята. Съветваме ви да забършете леко завесата след душ, тя ще изсъхне по-бързо и ще предотврати растежа на плесен. Не оставяйте мокри кърпи на земята и ще видите,че почистването ще стане по-лесно - просто въпрос на навик.

3. Използвате твърде много от препаратите за почистване

image11

Photo Shutterstock

С малко количество препарат се чисти добре, с повече би трябвало да се чисти по-лесно и бързо, нали? Само, че не е точно така...Използването на твърде много препарат или прах за пране може повече да навреди, отколкото да помогне. Ако излишъкът от почистващия продукт не се изплакне напълно, остатъкът се превръща в магнит за мръсотия. Ето защо трябва да четете указанията и винаги да използвате препоръчителното количество или дори малко по-малко. В крайна сметка губите време и пари за допълнителния продукт и водата, за да го изплакнете.

4. Средставата за почистване са ви мръсни

image4

Photo by rawpixel on Unsplash

Как можете да очаквате добри резултати, когато използвате замърсени средства за почистване? Ако вашата подочистачка има миризма от натрупани бактерии, със сигурност оставащия мирис, след като почистите с нея, няма да ви хареса. Ако вакуумната ви торба или филтърът на прахосмукачката се напълни с прах, няма да свърши особена работа. Мръсната гъба или кърпа за прах просто избутва мръсотията и трупа бактерии.
Отделете време да ги почистите добре след всяка употреба, като ги изпразните изцяло или ги измиете с гореща вода и добавите дезинфектант. Периодично подменяйте с нови.

5. Оставяте мръсни чинии в мивката

image5

Photo by rawpixel on Unsplash

Колко време ще е необходимо, за да поставите мръсната чаша в съдомиялната машина вместо в мивката? Оставянето на мръсни чинии в мивката е идеалното място за размножаване на бактерии и джакпот за гладни насекоми.
Обучете всички в домакинството или да поставят чиниите в съдомиялната машина, или да ги измият незабавно.

6. Влизате в къщи с обувките

image6

Photo by Stephen Murphy on Unsplash

Ще ви коства буквално няколко секунди, за да свалите обувките си, но ще ви спести часове почистване. Да не говорим за бактериите и микробите, които ще останат извън хола ви.

Задължително сложете изтривалка на входната врата и изчиствайте веднага обувките си, ако видите че са мокри или кални. Уверяваме ви, че този навик ще ви спести доста време в почистване след това.

7. Оставяте остатъци от храна в хладилника

image7

Photo by Michał Kubalczyk on Unsplash

Ако знаете, че семейството ви няма да изяде остатъка от вечерята утре, тогава защо се притеснявате да го изхвърлите, вместо да го прибирате в хладилника? Неправилно съхранената храна насърчава растежа на плесени и бактерии и прави почистването на хладилника много по-голяма задача, отколкото трябва да бъде.


8. Не си оправяте леглото

image8

Дори и останалата част от спалнята да е чиста едно неоправено легло я прави да изглежда разхвърляна. Да си опавяте леглото всяка сутрин е навик, който ще насърчи организирането на останалата част от стаята (а може би и цялата къща).
Направете задачата лесна, като изберете кувертюра, която лесно се опъва и стои някъде наблизо до леглото ви.

9. Не слагате ръкавици докато чистите

image9

Photo by rawpixel on Unsplash

Този навик ще ви помогне да съхраните ръцете си. Има тежки препарати, които освен да изсушат кожата ви, могат да ви донесат и тежка алергична реакция. Слагайки ръкавици, ще спестите време да миете ръцете си непрекъснато докато чистите. 

10. Отлагате чистенето

image10

Отлагайки почистването, докато задачата се превърне в непреодолима, е един от най-лошите навици. Да си признаем, че при доста от нас мързела надделява и отлагаме чистенето до последния възможен момент. Но ако вие и вашето семейство правите малко усилие всеки ден, като зареждане и изпразване на съдомиялната машина, разделяте прането и прахосмучете в една или две стаи, тогава почистването на цялата къща няма да бъде толкова трудно начинание в края на седмицата.


Вижте още много съвети за дома тук или се запишете за нашия бюлетин.

Назад