5 съвета как да подберем правилната покривка за нашата маса

Случвало ли ви се е да гледате снимка в списание или сайт с добре аранжирана маса и да поискате да направите такава и в своя дом. Перфектната трапеза се състои от няколко основни компонента – красив сервиз за хранене, атрактивна декорация (цветя, салфетки, свещи) и подходяща покривка.

За да се снабдим с най-подходящата за нашата маса покривка, трябва да съобразим няколко неща:

  1. Размер и форма на масата

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите преди да започнете да търсите покривка, е да вземете размер на масата. Няма да ви стане много приятно ако купите покривка, която след това не й пасне добре.  Уловката е, че освен големината на масата, трябва да прецените и колко искате да виси от ръба и съответно да включите в размера и тези дължини.

Формата на масата също е важнo да се съобрази, като специалистите в интериора съветват да се слага покривка, която отговаря по форма на тази на масата.

Кръгла маса – кръгла покривка, правоъгълна маса – правоъгълна покривка. Изключение се прави за елипсовидните и квадратните маси, за които по-трудно може да се намери подходящ и точен размер.

  2. Повод, за който ще се използва

Всяка домакиня има по няколко покривки за делничните и празничните дни.

Ако очаква гости, тя приготвя масата с най-красивата, с която разполага, също така за по-официалните случаи е прието да се слага покривка, която е по-дълга и тежка, а в някои случаи можем да поставим отгоре още една по-малка на размер покривка, която да направи масата още по-екстравагантна.

 За ежедневието е добре покривката да бъде по-къса, за по-лесна поддръжка и удобство при сядане.

  3. От каква материя да е покривката

Препоръчително е платът на покривката да е от естествени материали. Въпреки всички нововъдения и синтетични подобрения в материите, най-добрият избор остава памучната или ленена покрива. Вярно е, че изискват гладене и пране на по-висок градус, но за сметка на това добавят стил и уют на вашата трапезария.

Ако все пак знаете, че ще има поражения след всяко хапване и няма да можете да насмогнете с прането им всеки ден, можете да се снабдите с покривка с тефлоново покритие, които са по-устойчиви на петна и по-лесни за поддръжка.

 Подсказка: Снабдете се с няколко от двата вида покривки, за да ги използвате в зависимост от случая.

   4. А какъв цвят?

Тук вариантите са безброй. Да започнем с бяла покривка – лесно решение, но пък не и най-интересното….

Бялата покривка е символ на стил и изисканост и често се използва в по-официални случаи. Не напразно използваме израза „ресторант с бели покривки“, за да го класифицираме като скъпарски. ? Всяка домакиня е добре да има поне една в арсенала си, но пък помислете в този случай за по-красив и шарен сервиз за хранене, иначе се получава една „скука“. Нашите сервизи за хранене са абсолютно подходящи в този случай, вижте ги тук.

 След като вече имате бяла покривка, подходяща за всеки случай и интериор, можете да експериментирате с цветове и десени колкото пожелаете, според вкуса си. Основното нещо, с което трябва да се съобразите, е цветът на сервизa ви за хранене. Добре ще е цветовете да се съчетават и допълват, в противен случай рискувате да настъпи дисбаланс и неприятна за окото „шарения“.

bistrot set

  5. Цена, която да платим

Тук също вариантите са безброй от 10 лв. до много… Вие сами трябва да прецените какъв бюджет можете да отделите предвид, че ви трябват няколко. Нашия съвет е да не преценявате покривката по цената, може да откриете истински качествена и красива покривка на минимална цена -  така че бъдете нащрек.

 С две думи изборът на този аксесоар не е никак лесна задача, но пък намерите ли идеалната покривка, която се съчетава перфектно със сервиза ви за хранене, това несъмнено ще ви усмихне.

 

 

    Назад