5 съвета за красива празнична маса

Усещате ли вече аромат на канела и портокал, носещ се от току-що изпечените курабийки от кварталната пекарна? Става ви топло, нали! Това е първият предвестник, че Коледните празници наближават. Чакаме ги с нетърпение, защото всички много обичаме да прекарваме повече време с най-близките си и скъпи хора.  Но нека бъдем докрай откровени! Обичаме ги и заради сбирките около маста и вкусните ястия, които са неизменна част от всеки празничен ден.

Именно за главния герой на всички празници - трапезата, ще говорим в тази статия. Как да преобразите масата по неустоим начим ще се опитаме да ви насочим с няколко практични съвета:

Съвет 1

Започнете с избор на тема за събитието – изискана новогодишна вечеря, коледна трапеза с дъх на елхови клонки и канела или например модерното бохо…има хиляди вариации, с които можете да направите вечерята си по-интересна за гостите. А може да я определите и според хората, които очаквате - например, дестинация, на която сте били заедно, или пък общо преживяване, на което сте се забавлявали.

Не забравяйте и менюто! То трябва да е съобразено с атмосферата и избраната тема – от многостепенно гурме до скромна храна за споделяне с приятели тип „всеки да си взима и хапва, каквото му допада от трапезата“.

Бъдете сигурни - винаги, когато домакинът е вложил старание и е направил подходяща декорация на масата и пространството около нея, това се забелязва от гостите и им носи приятен уют.

advice 1

Съвет 2

Сега идва моментът да направите трапезата да изглежда истински празнична. Как? Много е просто – добавете й няколко слоя. Ето за какво говорим…

 Започнете с избор на подходяща покривка (даваме ви един хинт - ако сервизът е шарен, изберете едноцветна покривка и обратно). Добавете тишлайфер, подложки за сервиране и подложни  чинии, колкото повече слоеве, толкова по-впечатляваща маса. Действайте смело, съчетавайте цветове и различни материи, развихрете своята креативност и не се притеснявайте, че може да прекалите!

advice 2

Съвет 3

Според стила, който сте избрали за празненството, подберете и подходящ сервиз. Всяка тема би била напълно завършена ако освен декорация, има и подходящи сервиз за хранене.

Тук определено можем да ви бъдем от полза с нашите разнообразни като стил и цветове сервизи за хранене - от изискан порцеланов сервиз до керамика в афро стил. 😊

Разгледайте ги и вижте какво би ви влязло в употреба….бохо, италиански, афро  или пък гурме стил? Само изберете!

Съвет 4

Декорирайте! Отново според избраната тема добавете дребен детайл, който пасва на нея – написано меню, елхова клонка, шишарки или каквото въображението ви роди стига да отговаря на общата атмосфера. А ако искате наситина да впечатлите гостите си, изработете сами ръчно отличителния детайл на вашата маса. В интернет можете да намерите хиляди идеи за хендмейд декорации.

Много важно е също така да не пропускате цветята и свещите на масата. Те са основните елементи, които са нужни за всяка празнична маса и бъдете сигурни, че ще внесат искания уют и красота.

advice 4

Съвет 5

Нашият последен съвет се крие в нещо дребно, но съществено, за да изглежда масата ви добре.

Прелейте всички течности в красиви кани или стъклени бутилки. Пластмасовата бутилка или таква с шарен етикет само ще загрози дори и най-красивата трапеза, така че ви съветваме да се сдобиете с миниум една стъклена бутилка за вода, кана за вино и грапа за по-твърдия алкохол.

 

И така…чувствате ли се готови и вдъхновени да изготвите вашия план за омагьосване на гостите ви?А дори и да не очаквате никой по-специален - направете го за себе си и хората около вас. Защото освен без хубава храна, празниците не могат и без настроение - гарантирайте си го с красива маса!

Назад