7 стъпки при избора на сервиз за хранене

Избирането не сервиз за хранене може би е едно от най-важните решения, които трябва да направите когато обзавеждате кухнята си. Независимо дали се нанасяте в нов дом, или искате да смените старите си сервизи за хранене, това е покупка която трябва да ви служи  вярно в ежедневието в продължение на години. Ето защо ви съветваме да направите най-практичния, сигурен и функционален избор. Ще ви помогнем с няколко съвета:

1. Прегледайте наличната посуда у дома.

Преди да предприемете стъпката да си купите нов сервиз за хранене, може би ще е добре първо да разгледате какво налично имате у дома. Ако имате чинии от стари сервизи за хранене не ги изхвърляйте, а помислете как те могат да се съчетаят с нови. Винаги е добре да имате резервни чинии в шкафа, които да използвате като помощни, а ако успеете да ги съчетаете добре с новите - определено ще сте по-спокойни ако очаквате повече гости и имате нужда от допълнителна посуда .

В случай , че стария сервиз вече толкова много ви е писнал, че дори го мразите, директно се отървете от него и го заменете с такъв, който ще ви радва всеки път щом седнете на масата

2. Кога и колко често ще употребявате чиниите?

Следващото нещо, което трябва да решите преди да направите избора си е за какво ще ги използвате. Дали ще са за ежедневна и честа употреба или по скоро ще ги изваждате само на специални поводи и при посрещане на гости.

Ако са за ежедневна употреба, то трябва да изберете чинии, които да са качествени и здрави, за да не ви се налага да купувате нов сервиз за хранене след една година и да хвърлите парите си на вятъра.

Ако пък ще ги използвате само за гости, то изберете този, който ще ви хареса най-много като дизайн и ще ви представят пред гостите ви в най-добрата светлина, като домакиня.

Ние пък от Home Sweet Home имаме и друго решение. Твърдим, че нашите сервизи за хранене съчетават и качество и красив дизайн, така че действайте смело - защото човек се храни най-вече с очите и няма нищо по-приятно от това, храната да е поднесена със стил (дори и в ежедневието).

3. От какъв материал да са изработени?

Има много и различни варианти за изработка на сервизите за хранене ето и кои са най-често срещаните.

Порцеланът е кралят на керамика. Неговата родина е Китай и датира от преди повече от 1000 години. Порцеланът е лек и тънкостенен, но въпреки крехкият си вид е много по-здрав. Най-ценното му качество от кулинарна гледна точка е, че запазва за дълго топлината на храните и напитките.

Поради тези си качествата, сервизите за хранене от порцелан са с по-висока цена и често не са подходящи за микровълнова печка или за съдомиялна машина, защото могат да се повредят. Много производители на сервизи за хранене вече се опитват да постигнат добри резултати в третирането и на порцелана, защото това е неизменна част от употреба им в забързаното ежедневие на човека.

Материалите, които могат да се излагат на по-висока температура са керамични изделия от фаянс, делфт или дуралекс, които са по-издръжливи и значително по-евтини от порцелана.

Въпреки това порцеланът се предпочита, като еталон за качество и престиж.

4. Съчетайте с интериора на кухнята и трапезарията.

Няма как да пропуснем този основен съвет. Едно от най-важните неща, които трябва да съобразите при избора на сервиз за хранене е неговата цветова гама да допълва интериора на стаята, в която се храните.

Може би най-популярен е  класическият бял цвят, който си отива на всеки вид кухня и винаги е на мода.

Белите сервизи обаче, са леко скучни, не мислите ли? Можете да изберете и шарени сервизи за хранене, които са далеч от традиционното, но пък внасят много повече енергия, жизненост и различни нюанси на масата и в кухнята ви.

сервиз за хранене BiBaita

Подсказка: Ако имате по-ярки цветове в трапезарията си, изберете по-неутрални цветове на чиниите и обратното при по-неутрални цветове на интериора придайте акцент с един цветен сервиз за хранене. А ние имаме много такива. Вижте ги!

5. Избягайте от общоприетата кръгла форма

Да, кръглите чинии са доста удобни и функционални, но вече съществуват сервизи за хранене в много и разнообразни форми, които ще предадат допълнителен стил на трапезата ви. Някои от необичайните форми за сервизи за хранене стават все по-търсени в днешно време и дори се съобразяват спрямо вида на храната, която се сервира в тях.

Квадрат, правоъгълник или овал - експериментирайте!

6. Помислете за мястото, на което ще ги съхранявате.

Когато избирате сервизи за хранене, преценете и измерете мястото, на което ще ги съхранявате, за да изберете подходящите за вас размери. Въпреки че има приблизителни стандартни размери на различните видове чинии, те доста се различават помежду си и със сигурност това е нещо, което трябва да съобразите. Има по-плитки шкафове или пък  по-тесни съдомиялни машини, така че, избирайки сервизите за хранене, трябва добре да помислите за тяхното съхранение, за да не се окаже, че сте си взели прекрасни чинии, които изобщо не пасват в шкафа ви и няма къде да ги сложите.

Няма как да се отрече, че големите сервизи за хранене с широки чинии имат свой особен стил и чар, който ги прави много красиви, елегантни и не на последно място – впечатляващи. Така че, ако сте се насочили към по-мащабни сервизи за хранене, не пропускайте да измерите вътрешността на шкафа си и пространството в съдомиялната си машина.

7. Колко мислите, че трябва да платите?

Определете ориентировъчен бюджет, в който искате да се вместите и да започнете търсенето. Сервизите за хранене са нещо, което ще се използва години наред във вашето домакинство, затова не бива да  купувате възможно най-евтините варианти, които се предлагат на пазара.

Преди да се откажете заради цената и да си кажете, че е твърде скъпо за вас, помислете как тази покупка може да ви носи удовлетворение и цвят всеки ден. Да, реално сервизът за хранене се използва всеки ден, затова не пестете, а си купете нещо качествено и красиво.

Ако е необходимо спестявайте или се лишете от покупката на някоя друга вещ, която реално не ви е толкова необходима. Ако сте голямо семейство или пък искате да имате еднакви чинии за повече гости ви съветваме да си вземете сервиз с повече части или два комплекта.

Подсказка: Ако решите да сглобявате сами цял комплект, най-вероятно ще ви излезе много по-скъпо, отколкото да купите готови сервизи за хранене.

Назад