Всички знаем, че визуалният облик на поднесената храна е първото нещо, което ще направи впечатление на вашите гости. Ако представянето е лошо, човешкият мозък директно сигнализира да не го ядем. И обраното, ако презентацията изглежда добре, нашите мозъци вярват, че ще опитат нещо изключително вкусно и тази мисъл ни завладява.
Затова видът на храна е много важен. И в никакъв случай не трявба да се подценява цветът на чинията, в която то се сервира. В тази статия ще се опитаме да разгледаме как различните цветове могат да повлияят на представянето на вашата храна и как най-добре да допълнят кухнята ви с цвят.
Удовлетворенеито от храната започва със зрението
Група изследователи провели експеримент с десерт, сервиран в два вида чинии - с едните яститието си хармонирало напълно, докато с другите се получила влудяваща комбинация. Чиниите били разбъркани и поставени на различни места в едно общо помещение. Подканени да опитат от десерта, мнозинството от гостите избрало този в по-подходящата чиния, а някои дори стигнали толкова далеч, че преместили сладкиша от едната чиния в друга преди да я вземат.
Истината е, че всички наши сетива играят роля в начина, по който възприемаме храната. Усещането започва с очи и след това се влияе от миризма, допир, текстура и вкус. Затова нека се съсредоточим повече върху комбинирането на цветове.
Бъдете смели и играйте с нюансите
Бялото е най-добрият избор за много кулинари за оформяне на техните ястия, защото почти всеки тип храна изглежда добре на бял фон. Той придава на всяко меню по-жив и привлекателен вид.
Напоследък обаче все повече професионалисти избират цветни сервизи, за да добавят допълнителен ефект към своите презентации. Някои играят по-смело със смесване на няколко различни цвята на една и съща маса и като цяло комбинацията от текстури и материали става все по-приемлива в хранителната индустрия.
Затова не се ограничавайте да съчетавате само цветове, които са в близки нюанси. Те единствено ще се допълват, без да се засилват помежду си. Търсете контраст. Ще постигнете много по-силен акцент и ще придадете настроение на вашата трапеза.
Например, когато сервирате нещо с червен сос, не се страхувайте да изберете зелен сервиз. А обратното - зелената салата в червена купа ще привлече вниманието на гостите ви и ще създаде по-силна презентация.
Как да съчетаем различните цветове и храни?
Нека не забравяме, че преди всичко цветовете се съврзват с емоции. Златистите, кестенявите и кафевите нюанси са успокояващи, меки и топли. Зелените са жизнени и свежи. Червените и оранжевите са мощни и интензивни. За да ви помогнем да се ориентирате по-добре, сме изготвили кратка справка за това, какво се комбинира добре с различни цветни храни и защо.
Бежова или неутрална храна: пиле, картофи, паста...
Тъй като тези храни изглеждат по-леки, можете да постигнете контраст като ги посатвите в черно или кафяво. Така ще запазят същия топъл тон, който излъчват.
Червено: говеждо месо, домати, цвекло ...
Червеното е драматичен цвят и предлага широк диапазон от нюанси. То също така може да бъде както топло, така и хладно. Поради това бялото е идеалният избор за оформяне на вашето “червено” творение. Може да го сложите и на зелен фон за още по-ярък вид.
Оранжево и жълто: яйца, царевица, ястия с къри ...
Това са все топли цветове и в комбинация с гореща храна може да предизвикат отблъскваща реакция. Най-добре от тази “жар” ще се възползва яркото топло синьо. Подчертаваме, че синьото трявба да е в същата топла тоналоност. В противен случай това би породило дисхармония.
Зелено: песто, салата, спанак ...
Зеленото съдържа в себе си жълто и тъй като и двете са топли тонове и споделят един нюанс, се съчетават добре заедно. Също така ще позволят свежият вид на храната да се запази за по-дълго.
Не се колебайте да експериментирате. Порбвайте различни комбинации и играйте с цветовете. Но и не преклаявайте. Имайте предвид, че изпозлването на един и същ ярък цвят прекалено много може да натовари видът на вашата маса.
Отнасяйте се към чинията по същия начин, по който използвате гарнитурата и сосовете, а именно, за да подчертаете ястието си.
След като вече научихте как да изпозлвате цветовете, за да позвлияете на представянето на вашата храна, може да потърсите вдъхновение от нашите перфектно съчетаващи се цветни сервизи.