Как цветът на чинията може да повлияе на храната?

Всички знаем, че визуалният облик на поднесената храна е първото нещо, което ще направи впечатление на вашите гости. Ако представянето е лошо, човешкият мозък директно сигнализира да не го ядем. И обраното, ако презентацията изглежда добре, нашите мозъци вярват, че ще опитат нещо изключително вкусно и тази мисъл ни завладява.

Затова видът на храна е много важен. И в никакъв случай не трявба да се подценява цветът на чинията, в която то се сервира. В тази статия ще се опитаме да разгледаме как различните цветове могат да повлияят на представянето на вашата храна и как най-добре да допълнят кухнята ви с цвят.

Удовлетворенеито от храната започва със зрението

Група изследователи провели експеримент с десерт, сервиран в два вида чинии - с едните яститието си хармонирало напълно, докато с другите се получила влудяваща комбинация. Чиниите били разбъркани и поставени на различни места в едно общо помещение. Подканени да опитат от десерта, мнозинството от гостите избрало този в по-подходящата чиния, а някои дори стигнали толкова далеч, че преместили сладкиша от едната чиния в друга преди да я вземат.  

Истината е, че всички наши сетива играят роля в начина, по който възприемаме храната. Усещането започва с очи и след това се влияе от миризма, допир, текстура и вкус. Затова нека се съсредоточим повече върху комбинирането на цветове.

Бъдете смели и играйте с нюансите

Бялото е най-добрият избор за много кулинари за оформяне на техните ястия, защото почти всеки тип храна изглежда добре на бял фон. Той придава на всяко меню по-жив и привлекателен вид.

Напоследък обаче все повече професионалисти избират цветни сервизи, за да добавят допълнителен ефект към своите презентации. Някои играят по-смело със смесване на няколко различни цвята на една и съща маса и като цяло комбинацията от текстури и материали става все по-приемлива в хранителната индустрия.

Затова не се ограничавайте да съчетавате само цветове, които са в близки нюанси. Те единствено ще се допълват, без да се засилват помежду си. Търсете контраст. Ще постигнете много по-силен акцент и ще придадете настроение на вашата трапеза.

Например, когато сервирате нещо с червен сос, не се страхувайте да изберете зелен сервиз. А обратното - зелената салата в червена купа ще привлече вниманието на гостите ви и ще създаде по-силна презентация.

Как да съчетаем различните цветове и храни?

image12

Нека не забравяме, че преди всичко цветовете се съврзват с емоции. Златистите, кестенявите и кафевите нюанси са успокояващи, меки и топли. Зелените са жизнени и свежи. Червените и оранжевите са мощни и интензивни. За да ви помогнем да се ориентирате по-добре, сме изготвили кратка справка за това, какво се комбинира добре с различни цветни храни и защо.

Бежова или неутрална храна: пиле, картофи, паста...

Тъй като тези храни изглеждат по-леки, можете да постигнете контраст като ги посатвите в черно или кафяво. Така ще запазят същия топъл тон, който излъчват.

Червено: говеждо месо, домати, цвекло ...

Червеното е драматичен цвят и предлага широк диапазон от нюанси. То също така може да бъде както топло, така и хладно. Поради това бялото е идеалният избор за оформяне на вашето “червено” творение. Може да го сложите и на зелен фон за още по-ярък вид.

Оранжево и жълто: яйца, царевица, ястия с къри ...

Това са все топли цветове и в комбинация с гореща храна може да предизвикат отблъскваща реакция. Най-добре от тази “жар” ще се възползва яркото топло синьо. Подчертаваме, че синьото трявба да е в същата топла тоналоност. В противен случай това би породило дисхармония.

Зелено: песто, салата, спанак ...

Зеленото съдържа в себе си жълто и тъй като и двете са топли тонове и споделят един нюанс, се съчетават добре заедно. Също така ще позволят свежият вид на храната да се запази за по-дълго.

Не се колебайте да експериментирате. Порбвайте различни комбинации и играйте с цветовете. Но и не преклаявайте. Имайте предвид, че изпозлването на един и същ ярък цвят прекалено много може да натовари видът на вашата маса.

Отнасяйте се към чинията по същия начин, по който използвате гарнитурата и сосовете, а именно, за да подчертаете ястието си.

След като вече научихте как да изпозлвате цветовете, за да позвлияете на представянето на вашата храна, може да потърсите вдъхновение от нашите перфектно съчетаващи се цветни сервизи.

Назад