Как да изберем най-подходящата купа за кухнята.

Няма кухня която да е пълна без своя набор от купи. Използваме ги за какво ли не - разбъркване на съставки, за мариноване на храни, за съхраняване на останала храна, за организиране на измерени количества съставки преди пристъпване към сложна рецепта или за сервиране на салата или друго ястие.

Как да изберем кои са най-подходящите за нас? Ако пространството и бюджета ви позволяват, е наистина удобно да имате широк спектър от размери и видове купи. 

За да е по-лесно да изберете, ви предлагаме няколко от предимствата и недостатъците на различните видове купи:

Стъклени

Плюсове: Стъклото е нереактивно, което означава, че няма химически ефект върху вкуса, цвета или структурата на храната. Плюс това може да се използва в микровълнова печка, а някои закалени стъкла са по-издръжливи и могат да бъдат използвани във фурната или фризера. Закаленото стъкло е произведено с процес на отопление и охлаждане, което го прави по-издръжлив и устойчив на температура.

Против: Дори закалено стъкло може да се счупи, ако се изпусне. Нещо повече, стъклото може да бъде чувствително към промени в температурата. Също така е трудно да се бият белтъците с пяна в стъклени купи, тъй като страните на купата са твърде хлъзгави.

Съвет за покупка: Потърсете стъклени купи, които имат описани характеристики или измервателни знаци, като гаранция, че са издръжливи.

Метални

Плюсове: Лесно се намират в магазините за ресторантско снабдяване или в добре зареден магазин за кухненски прибори. Металните смесители обикновено са евтини, ултра-трайни и гъвкави. Купите са леки, което ги прави идеални за ежедневна употреба.

Против: Тънкият метал може да стане много горещ, ако налеем гореща течност. Металните купи също имат стерилен, индустриален вид, който някои хора могат да посочат като недостатък. Бъдете внимателни, когато ги използвате за разбиване, например да биете белтъците или сметаната - ако многократно стържите твърде силно дъното или страната на купата, рискувате сместа да стане сива или да поеме метален вкус.

Съвет за покупка: Потърсете неръждаема стомана, а не алуминий, който е по-вероятно да реагира неблагоприятно с храната, особено кисели съставки като домати или цитрусови плодове.

Керамични

Плюсове: Керамичните купички могат да бъдат много красиви - те се предлагат в широка гама от хубави цветове и дори могат да бъдат намерени с различни и оригинални дизайни, рисувани върху повърхността, което ги прави доста привлекателни. Те са достатъчно тежки и са много удобни за разбъркване. В повечето сучаи са безопасни за използване в микровълни печки и съдомиални машини.

Против: Керамиката е предразположена към чупене, напукване и счупване.

Съвет за покупка: Потърсете висококачествена керамика, която е по-трайна от обикновената керамика. Можете да допълните сервиза си за хранене с керамична купа с интересен дизайн и цвят.

Медни

Плюсове: Красиви и класически, медните купи са най-добрият съд, в който да биете белтъците, тъй като малки количества йони реагират с яйцето, за да стабилизират сместа.

Против: Те са сред най-скъпатите купа, които можете да си купите.

Съвет за закупуване: Ако разбивате много белтъци на ръка, инвестирайте в една медна купа с подходящ размер, само за тази цел и купете останалите си купи в друг материал.

Пластмасови

Плюсове: Евтините, леки и почти нечупливи, така че те са особено удобни за приготвяне на салати и други ястия на пикник или набързо удома.

Против: Някои пластмаси могат да се стопят ако влязат в контакт с горещи повърхности. Също така, някои пластмаси могат да оцветят или абсорбират силни миризми като чесън или лук.

Съвет за закупуване: Потърсете пластмасови купи, които се предлагат с капаци за съхранение - така ще можете да ги използвате и за съхранение на продукти.

Дървени /от естествени материали

Плюсове: Дървените, бамбуковите или корковите купи имат топъл, естествен вид и усещане. Плюс това, няма нищо по-добро за правене на салата в дървена купа. Дървесината се подправя с времето и добавя вкус към всяка следваща салата.

Против: Дървесината и другите материали не са много подходящи за правене на тесто, поради по-грапавата си повърхност.

Съвети за закупуване: Изберете купа, която ще бъде идеалният размер за сервиране на салата, а също така инвестирате в малко минерално масло, за да го втриете в нея, когато показва признаци на сухота.

Силиконови

Плюсове: Един от най-модерните нови кухненски материали е силикона. Той има множество предимства - устойчив е на температура, лесен за почистване, сгъваем и практически неразрушим. Купите от силикон са безопасни за микровълнова и съдомиялна машина. Плюс това, те са гъвкави, така че можете да ги притиснете леко, за да създадете чучур.

Против: Не всеки харесва шумната, каучукова текстура на силикона. Освен това, силиконът може да запази миризмите на пикантни храни.

Съвет за закупуване: Особено удобни са малките силиконови купички, които са подходящи за съхранение на малки количества съставки докато готвите, като сол, подправки и мляни билки.



Назад