Как да привлечем децата към здравословната храна? Мисията е възможана!

Супа от коприва - няма начин, нали! Няма как да накарате вашето дете да изяде дори и малка порция, колкото и да му обяснявате за полезността й. Това е така, защото децата възприемат всичко, дори и храната като игра, а и рецепторите им усещат вкусовете по по-различен начин от възрастните. И като на пук, рецепторите им обожават предимно вредни храни като пържени картофи, пица и сандвичи и никога - спанак или коприва!

Тайната е в поднасянето на хранaта по атрактивен начин. Ето и няколко съвета, които едва ли ще накарaт децата ви да се влюбят в броколите, но поне може да ги излъжете за едно ядене. Но преди всичко, подгответе се с много креативност и въображение.

Шарено и цветно

Знаете ли, че азиатските домакини оцветяват ориза със специално лилаво цвете, за да го направят по-привлекателен за децата, обяснявайки им, че е вълшебен. Може да използвате същите прийоми, за да ги накарате да вкусят нещо полезно. Например, в зеленчуковата крем супа, сложете и малко червено цвекло, за да получите наситено розов цвят, какъвто знаем, че малките момиченца обожават.

image1

photo credit: whitneybond.com

Като съвет, можем да ви предложим някои продукти, които придават по-нестандартни цветове:

 куркума - (която е и изключително полезна) оцветява в наситено жълто/оранжево и няма отчетлив вкус

 каркаде (хибискус) - придава от наситено червено до лилави нюанси и подпомага енергията в човешкото тяло

 какао - свикнали сме да го използвме в сладкарството, но то има слаб вкус, така че може да се използва и извън десертите

 боровинки - те имат много наситен цвят и дори да смачкате само 2-3 зрънца плод, ще постигнете син цвят на вашето ястие и няма да повлияете на вкуса му

 спанак - пасирайте го и получете естествена “зелена” боя за вашето нестандартно ястие

Само един шарен цвят не винаги е достатъчен. Затова се опитвайте по подобие на азиатските жени да украсявате и с думи поднасянето на ястието. Например, обяснявайте, че зелената спаначена крем супа е вълшебна отвара на някоя магьосница, а синьото пюре е приготвено в “Замръзналото кралство”. И тъй като децата се лепят като мухи на шареното, може да опитате и просто с многоцветни чинии. Вижте няколко предложения тук

Гнусно и вкусно

Парадоксално, но детските психолози твърдят, че е по-вероятно да привлечете вниманието на дето си много повече, ако му кажете, че ще опита някоя гадост, отколкото ако му говорите за витамини. Затова развихрете въображението си и пригответе някоя супа от “червеи” или от мозък. Можем да ви помогнем с идея за супа от очи. Пробвали сме я за Хелоуин - помага!

Сварете цял набор от полезни зеленчуци, като задължително сложете повече домати, за да придобие супата предимно червен цвят. Пасирайте всичко. В малки бейби моцарелки пъхнете маслини. Потопете ги в кърваво-червената супа и я поднесете на вашето малко “зверче”.

image2

photo credit: kirtsy.com

Kартинки с животинки

Децата обичат картинки и всичко поднесено под формата на рисунка има огромен потенциал да бъде погълнато. За тази цел е нужно много креативност и импровизация, но ако потърсите в “Гугъл” - “vegetables plating for kids”, или нещо производно, ще намерите доста добри примери.

image3

photo credit: arcticgardens.ca

Tайната е в тайната

Промъквайте тайничко по някой зеленчук в любимите ястия на децата ви. Например, в домашен бургер, спокойно може да пъхнете пюре от броколи. Гарантираме, че дребосъците няма да се усетят и ще изядат и последната трохица. В соса за спагети пък, които децата също обожават заради забавното им изсмукване с уста, може да добавите кубчета моркови, целина и цял куп други зеленчуци.

Готвенето е забавно

Както ви отбелязахме още в началото, децата се увличат по игрите. Готвенето за тях е поредната игра. Но няма какво да ви обясняваме, сигурни сме, че винаги, когато започнете да забърквате нещо, едни малки пръстенца се подреждат до вас и започват да пипат навсякъде. Просто ги накарайте да сътворят нещо здравословно, накрая винаги ще искат да опитат творението си.

 

Това е! Няма да е лесно, но ако се настроите на творческа вълна, може да бъде забавно и за вас. Пробвайте всякакви вариации, всъщност сме сигурни, че сте го правили, но се надяваме да сме ви помогнали с някоя нова идея. Единствено запомнете - никога не карайте насила децата да изядат някоя полезна хапка, защото това ще ги отврати за дълго време. А напротив, накрайте ги да обичат яденето и да приемат храненто не като задължение, а като забавление. Успех! :)

Назад