Салфетка на масата!? Ето няколко съвета как да я използвате правилно

Сигурно ви се е случвало, да се чудите какво да правите със салфетката си по време на вечеря или в изискан ресторант? Трябва ли да я сложите в скута си и ако да, кога? Ами ако се плъзне от скута ви...?

Какво да правите с нея, след като приключите с яденето? Слагате ли я на чинията си, до чинията или на облегалката на стола? Това са типични въпроси, които много хора си задават докато сядат на маса със салфетка. Доста хора дори се чувстват неудобно от факта, че не знаят как да я използват.

За да ви помогнем да разгадаете тази „мистерия“ на масата, ето няколко съвета за етикет за използване на салфетката по време на хранене:

Използване на салфетка в ресторант

  • Вземете салфетката си веднага щом седнете. След като сте седнали в ресторанта, следващото нещо, което трябва да направите, е да махнете салфетката от мястото си. Разгънете я и я сложете в скута си. Това е мястото, където трябва да я държите, докато имате нужда. Отделете време, за да я разгънете внимателно, а не да я изтръскате за да я отворите, преди да я поставите в скута си. В някои ресторанти сервитьорът може да направи тази услуга за вас, но това се случва все по-рядко. Не се притеснявайте, напълно е по етикет да я поставите сами, вместо да чакате сервитьора да го направи вместо вас.

  • Дръжте салфетката в скута си. Салфетката трябва да остане в скута ви, или докато е необходима, или докато яденето приключи. Никога не трябва да използвате салфетката си, за да почистите съдовете или да избършете лицето си.

  • Поставете салфетката отстрани, когато ставате по време на хранене. Ако трябва да станете от масата, трябва свободно да сгънете салфетката, поставяйки я вляво или вдясно от чинията си. Опитайте се да не я мачкате, никога не я оставяйте върху чинията на стола или да падне на пода.

  • Използвайте салфетката си, за да покажете кога сте готови. В края на храненето оставете салфетката полусгъната в лявата част или върху чинията. Всеки от тези ходове ще сигнализира на персонала, че сте завършили своето хранене и те могат да отсервират чиниите.

Използване на салфетка когато сте на гости

  • Нека домакинът да поеме водеща роля. Официално вечерята започва, след като домакинът или домакинята разгъне салфетката си. Това е сигнал към всички гости да последват примера. Разгънете салфетката си и я поставете в скута си.

  • Дръжте салфетката в скута си. Както в ресторант, салфетката трябва да остане в скута, докато не се наложи да се извините за някаква цел или яденето приключи.

  • Гледайте внимателно своя домакин или домакиня по време на хранене. Обикновено той ще сигнализира за края на храненето, като поставя салфетката си на масата. След като яденето приключи, вие също трябва да прекратите храненето и да сигнализирате, че сте го направили, като поставите салфетката си спретнато на масата вляво от чинията ви за вечеря. Не забравяйте, че не е необходимо да се опитвате да сгънете отново салфетката, тъй като тя се счита за замърсена.

Какво да НЕ правите със салфетката

Също толкова важно, колкото да знаете как да използвате салфетката си, е да знаете какво не трябва да правите с нея. Ето няколко съвета:

  • Не прибирайте салфетката си в ризата. Ако ядете храна, с която мислите, че ще се изцапате, може да поискате друга салфетка, специално предназначена за тази цел.

  • Не издухвайте носа си в салфетката.

  • Не хвърляйте салфетката си върху чиния, в която има храна 

Независимо дали вечеряте в изискан ресторант или в къщата на приятел, трябва да се опитате да бъдете учтиви и спретнати, докато се храните. Бъдете възможно най-незабележими, когато поставяте салфетката си в скута си в началото на храненето и след това отново на масата, когато свърши. Ключът към правилната употреба на салфетки е да се избегне превръщането й във фокус на вниманието на хората.

Назад