Наръчник за Великден

Даа, отново е Великден. Обичайно има два варианта - да сте от онези, които възкливат “Супер, ще се съберем цялото семейство отново при леля Мария и тя пак ще е сготвила страхотни вкусотии”, или да сте самата леля Мария, която трябва да посрещене и обгрижва целия арсенал от роднини. Но тя вече е толкова “изпечена”, че гости не я плашат. А може и да сте от третия тип - “Шок и ужас! За първи път всички ще са у нас и аз ще трябва да приготвя всичко за Великден! Какво да правя?”.

Спокойно, ние сме тук именно за вас с един кратък и бърз наръчник за всичко важно на едно място.

Обичаи

Може и да ви се стори банално, но за да получите по-голямо вдъхновение за празника, нека първо припомним някои основни обичаи за празника.

obichai

Традиционно, всеки от дните през страстната седмица се отбелязва по специален начин. Първите три – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда са отредени за почистване, основно се чистят домовете за здраве и пречистване. Велики четвъртък е денят, в който се забранява работата и в този ден се боядисват яйцата. На Разпети петък се ходи на църква и се прави ритуала с минаването под масата 3 пъти за здраве. На Велика събота се месят и пекат обредните хляб и козунаци за Великден.

Ритуалът по боядисване на яйцата е едно от най-важните неща за Великден.

Нека припомним, че първото яйце задължително трябва да се боядиса в червен цвят. С него домакинята прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали в къщата, за да са здрави и румени. След това яйцето се поставя пред икона и се пази до следващата година, за да носи здраве и късмет на семейството.

В събота срещу неделя се ходи на църква за тържествената литургия, там се оставя второто боядисано яйце, което също е трябва да е червено. По традиция в хората палят свещ и обикалят три пъти църквата преди в полунощ преди да започне литургията. Всички се поздравяват с Христос Возкресе! и се отговаря с Воистина Возкресе!

Боядисване на яйцата

боядисване на яйца

Всяка домакиня иска да има най-красивите и оригинални яйца, за да зарадва своите деца или да впечатли гостите си.

Има стотици интересни методи за боядисване с восък, декупаж, боядисване с естествени материли, акварел и какво ли още не.

Но за тези които не им се отдава рисуването, а искат просто наситени и хубави цветове, могат да се възползват от новите бои за яйца на пазара от д-р Йоткер, които се предлагат с различни украси и 3D стикери. Вижте ги тук.

Подсказка! Една идея за малките на трапезата. Боядисайте една партида падпадъчи яйца за тях. Заради петнистата си черупка, не е нужно да правите допълнителна украса. Просто ги потопете в някой от цветовете - стават изключително красиви и децата много им се радват.

яйца

Декорация

Сякаш в българската култура не е залегнала украсата на дома за Великден, но все повече започват да навлизат някои западни традиции. Защо да не направим дома си по-празничен и цветен?

Едно великденско дърво може да изглежда неуместно в дома ви, но не и за шведската култура. Вземете идея от скандинавците и създайте най-сладкото великденско дърво във вашия дом.

Сложете няколко клонки в голяма ваза и окачете на тях цветни декоративни яйца - нещо толкова просто, а всъщност ще преобрази дневната ви.

декорация великден

Вечерята

По традиция на Великден ядем агнешко и зелена салата, предвестници на пролетта. Даваме ви една от най-лесните рецепти за приготвяне, на печено агнешко на бавен огън, която дори и начинаеща домакиня в кухнята ще може с лекота да приготви

Приготвяйки агнешкото на бавен огън то се превръща в истинско кулинарно изкушение. След няколко часа прекарани във фурната, месото се отделя от костите “само с поглед” и буквално се “топи” в устата.

Продукти:


2,5- 3 кг агнешко месо

1 чаена лъжица сол

1 супена лъжица червен пипер

1 чаена лъжица черен пипер

1 чаена лъжица доджен

1 чаена лъжица чубрица

100мл олио или зехтин за готвене

Начин на приготвяне: Измиваме месото добре и го подсушаваме с кухненска кърпа. Натриваме месото с подправиките от всички страни.

Поставяме агнешкото в тава, но задължително с капак. Поливаме с мазинаната и размазваме равномерно.

Прибавяме и чаша вода и затваряме с капака. Включваме фурната на 100 градуса и оставяме месото да се пече 7,30-8 часа ( най-добре това да е през нощта).

Преди сервиране, можете да затоплите и едва тогава да махнете капака.

Масата
Масата е едно от най-важните неща за отпразнуване на празника и тя трябва да изглежда перфектно.

Ако искате всичко да е издържано по етикет, но нямате идея как  - вече сме помислили за това в тази статия. Ако пък не се нуждаете от допълнителна “строгост” на масата, а искате да е красива и интересна - просто изберете красиви чинии и подредете всичко в тях. Великден е празник, който предполага настроение и цвят, затова действайте смело с избора дори и на най-шарения сервиз. И тук можем да ви помогнем. Разгледайте нашата колекция и изберете този комплект, който ще пасне на трапезата ви.

Но разбира се, чиниите и приборите не са единственото най-важно нещо на масата! Дребните детайли са също толкова значими, та дори и повече. И понеже сега е сезонът на пролетта, няма нищо по-хубаво от свежи цветя на масата. Отскочете до близкото магазинче или помолете съседката с хубава градина за няколко пролетни цветя, които ще освежат и буквално разцъфтят вашата маса.

Ако все пак сте от първия вариант, който описахме в началото, и не искате да ходите на гости с “празни ръце”, но не знаете какво да изберете - подарете на леля Мария един уникален цветен сервиз, с който ще я улесните и вдъхновите за следващия Великден.

Вижте отново нашите предложения!

Назад